رشته ی زبان و ادبیات فارسی یکی از رشتههای دانشگاهی و زیر مجموعهی علوم انسانی است. این رشته در مقطع ارشد و دکتری دارای گرایشهای مختلفی است که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد، در مورد بازار کار آن توضیح خواهیم داد، به شما خواهیم گفت چگونه در دانشگاه این رشته را بخوانید و موارد دیگر.
رشته ی زبان و ادبیات فارسی چیست؟
دانش آموزانی که قصد انتخاب رشته برای دانشگاه دارند، از رشتهی زبان و ادبیات فارسی ذهنیت تقریباً واضحی دارند، زیرا درسی است که سالها آن را در مدرسه خواندهاند و با آن آشنایی دارند. این رشته اولین بار در دانشگاه تهران تدریس شد و برای خود دانشکده مجزا هم داشت. معمولا کسانی در دانشگاه به دنبال این رشته می روند که به ادبیات و زبان فارسی علاقه دارند و همچنین آنها کسانی هستند که هوش کلامی بالایی دارند، این افراد معمولاً کتاب زیاد میخوانند، در ذهنشان کلمات و جملات زیادی دارند، دایره لغاتشان وسیع است، می دانند چطور با کلمات بازی کنند و تقریباً میتوانند خوب بنویسند.
چگونه در دانشگاه زبان و ادبیات فارسی بخوانیم؟
این رشته، زیرشاخه رشته علوم انسانی است و برای اینکه این رشته را در دانشگاه بخوانید، حتما باید کنکور علوم انسانی بدهید. این رشته در زیرگروه یک علوم انسانی قرار دارد و باید درس هایی که در زیر گروه یک ضریب بالاتری دارند را بهتر جواب بدهید. دروس زبان و ادبیات فارسی و زبان عربی ضریب بالاتری نسبت به بقیه درس ها یعنی ضریب ۴ دارند، درس بعدی فلسفه و منطق با ضریب ۳، ریاضی با ضریب ۲، اقتصاد، تاریخ و جغرافیا، علوم اجتماعی و روانشناسی با ضریب ۱ هستند. دانشجویان این رشته در دانشگاه نباید انتخاب گرایشی انجام دهند. بدین معنا که ادبیات را به صورت عمومی و کلی فرا می گیرند نه در یک گرایش خاص مثل ادبیات عرفانی یا ادبیات حماسی. اگر علاقه مند به ادبیات در حوزه خاصی هستید، بدانید که انتخاب گرایش ها را باید در مقاطع بالاتر انجام دهید. اما همانند دوران مدرسه، این رشته دو شاخه اصلی یعنی زبان فارسی و ادبیات فارسی دارد. همانطور که با آن آشنا هستید، شاخه زبان فارسی به دستور زبان فارسی و نگارش و ادبیات فارسی، به آرایه های ادبی، تاریخ ادبیات، متن و شعر کلاسیک و...می پردازد. توجه کنید نکتهی مهم این است که اگر قصد دارید این رشته را در دانشگاه بخوانید، حتماً واحدهای درسی که باید در دانشگاه بگذرانید را جستجو کرده و به آنها توجه کنید تا بتوانید راحت تر و آگاهانه تر تصمیم بگیرید.
تصاوبری از ادبیات حماسی
هدف از رشته ی زبان و ادبیات فارسی چیست؟
همانطور که هدف این درس در مدرسه این بود که دانشآموز با متن، شعر، واژهها، آرایه ها و زیبایی ها و دستور زبان فارسی بیشتر آشنا شود، هدف این رشته در دانشگاه هم همین، اما به صورت عمیق تر است.
معایب رشته ی زبان و ادبیات فارسی چیست؟
یکی از معایب این رشته، زیاد بودن منابع امتحانی آن است. یعنی حجم منابعی که باید مطالعه کنید، زیاد است. اگر قصد بورسیه شدن دارید، باید بدانید بورسیه شدن در این رشته در کشورهای خارجی غیر ممکن نیست اما به آسانی سایر رشته ها هم نیست.
بازار کار رشته ی زبان و ادبیات فارسی چیست؟
در نهایت فارغ التحصیلان این رشته می توانند به عنوان معلم در مدارس، این درس را تدریس کنند و یا اگر به مقاطع بالاتر و دکتری راه پیدا کردند، میتوانند این درس را که یک درس عمومی در تقریباً تمامی رشته ها به شمار می رود، در دانشگاه تدریس کنند یا هیئت علمی دانشگاه شوند. فارغ التحصیلان به جز تدریس می توانند در قسمت امور فرهنگی، علمی یا پژوهشی سازمان ها یا ارگانها یا شرکت های مختلف مشغول به کار شوند. فارغ التحصیلان اگر به یک زبان خارجی دیگر هم تسلط خوبی داشته باشند، می توانند مترجم شوند، زیرا شرط مترجمی این است که تسلط خوبی به هر دو زبان داشته باشید. همچنین در کارهای مربوط به چاپ و انتشارات کتاب، نقد ادبی، روزنامه نگاری، ایجاد هرگونه آثار ادبی مثل فیلم و مجله و...، تولید محتوا، ثبت اسناد،کتابخانه ها و... مشغول به کار شوند. مشاغل مربوط به این رشته سخت نیست و محیطهای کار آرامی دارد. اگر بخواهیم به صورت خلاصه بازار کار را بیان کنیم، اولین شغلی که بعد از فارغ التحصیلی از این رشته به ذهن میآید، تدریس است. حال اگر در دانشگاه فرهنگیان به عنوان دبیر زبان یا ادبیات فارسی قبول شوید، بسیار عالی است اما در غیر این صورت، می توانید یا در آزمون استخدامی شرکت کنید، یا به صورت معلمان حق التدریس در مدارس تدریس کنید یا به صورت معلم خصوصی حضوری و غیر حضوری (آنلاین) یا در موسسات کنکور مشغول شوید. اما یکی از سادهترین کارهایی که میتوانید در این زمینه انجام دهید تولید محتوا است. ابزار لازم برای این کار داشتن کامپیوتر یا لپ تاپ، منبع اینترنت و ترجیحا گوشی هوشمند است. به طوریکه می توانید در خانه خود بنشینید و به صورت غیر حضوری برای سایت ها یا شرکتها تولید محتوا انجام دهید. البته به جز علاقه به نویسندگی و تولید محتوا، باید به گشت و گذار و جستجو در اینترنت و کار با کامپیوتر هم علاقه داشته باشید.
بیشتر کسانی به سمت رشتهی ادبیات و زبان فارسی میروند که به آن علاقه دارند.
رشته ی زبان و ادبیات فارسی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری چگونه است؟
در مقطع کارشناسی ارشد در این رشته، باید یکی از گرایشهای:
- ادبیات پایداری (در مورد پایداری ملتی است که در شرایط جنگ، ظلم، نبود آزادی و در کل شرایط نامساعد قرار دارند و شاعر یا نویسنده احساسات خود و ملت را از این وضعیت بیان کرده و در ادامه بذر امید را می کارد و نوید پیروزی میدهد) -ویرایش و نگارش
- ادبیات معاصر( از زمان مشروطه تا کنون)
- ادبیات عامه (در زبان انگلیسی به آن فولکلور-Folklore گفته میشود و منظور همان داستانها، عقاید، ترانهها و آداب و رسوم ملتها و مردم است که نسل به نسل و سینه به سینه به صورت شفاهی منتقل شده است)
- آموزش زبان فارسی
- ادبیات روایی (ادبیات روایی مربوط به رمان ها، داستان ها و هر چیزی که حالت روایت و تعریف گونه دارد می باشد)
- نظریه و نقد ادبی (بررسی و تحلیل آثار ادبی)
-ادبیات تطبیقی (حالت مقایسه گونه بین ادبیات کشورهای مختلف، مثلاً اینکه ادبیات فارسی چه تاثیری بر روی ادبیات سایر کشورها گذاشته و بر عکس)
-ادبیات کودک و نوجوان
یک مورد را انتخاب کنید یا اینکه هیچ گرایشی انتخاب نکنید و رشته ی زبان و ادبیات فارسی محض بخوانید. در مقطع دکتری، گرایشهای موجود شامل این موارد است: -ادبیات حماسی ( داستان های تخیلی از مبارزه قهرمانان یک ملت و حوادث عجیب و غریب)
- ادبیات غنایی( شعر و نثری که عواطف و احساسات شاعر یا نویسنده را بیان میکند)
-ادبیات عرفانی (حالتهای روحی یا سیر و سلوک عاشقان خدا)
-آموزش زبان فارسی
یا اینکه می توانید هیچ گرایشی انتخاب نکنید و رشته ی زبان و ادبیات فارسی محض بخوانید.
رشته ی زبان و ادبیات فارسی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری گرایش بندی میشود، هرچند که میتوانید آن را به صورت محض هم ادامه دهید.
منابع:
https://www.yjc.news/fa/news
https://iranmoshavere.com/
Pinterest
https://iranmoshavere.com
https://www.delgarm.com
https://wikifeqh.ir
https://nipna.ir
https://3gaam.com
https://imoshavere.com