رشته نمایش یکی از رشته های پرطرفدار در این است که علاقه مندان برای موفقیت در آن باید به صورت دانشگاهی و آکادمیک در گرایش های مختلف آن تحصیل کنند. این رشته بازار کار خوبی داشته که با تلاش و نمایش توانایی های خود می توانید به جایگاه خوبی در آن برسید.
معرفی رشته نمایش
رشته نمایش یکی از زیر شاخه های مهم رشته هنر است. این رشته سالانه علاقه مندان زیادی را به سوی خود جذب می کند. هنر نمایش یک هنر ذاتی است و نیاز به برقراری ارتباط با محیط پیرامون دارد. برای ورود به این رشته باید درک عمیقی از ارتباطات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را داشته باشید. چرا که این هنر ترکیبی از موسیقی، نقاشی، ادبیات، شعر می باشد که همگی آنها نیاز به تعامل و ارتباطات وسیع با دوره ای که در آن زندگی می کنید، خواهند داشت و از آن تاثیر می پذیرد. قدمت و پیشینه این رشته به دوران یونان باستان برمی گردد. شکل اولیه این رشته نقالی، تعزیه و... بوده که در آن به ستودن قهرمان داستان و شرح افسانه های قدیمی می پرداختند. اما امروزه از این هنر به شکل سینما و تئاتر رواج دارد. انتقال پیام به مخاطب اصلی ترین هنری است که فرد باید داشته باشد. تکنیک، دانش، خلاقیت و امکانات یک ترکیب کامل برای تاثیرگذاری داستان نمایش می باشد.
مسیر ورود به رشته نمایش در دانشگاه
شما برای ورود به رشته نمایش در دانشگاه این فرصت را دارید تا در پایان سال اول متوسطه دوم رشته نمایش را انتخاب کنید و در هنرستان های فنی و حرفه ای کار خود را آغاز نمایید. پس از فارغ التحصیلی می توانید این رشته را به صورت جدی تر در دانشگاه های معتبر ادامه دهید. برای موفقیت در این رشته هوش، خلاقیت و استعداد حرف اول را می زند.
گرایش های رشته نمایش در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد
رشته نمایش در مقطع کارشناسی با 5 گرایش از علاقه مندان این رشته استقبال می کند. این 5 گرایش شامل بازیگری، کارگردانی، ادبیات نمایشی، نمایش عروسکی و صحنه آرایی می شود. پس از پایان دوره کارشناسی می توانید با شرکت در آزمون های کارشناسی ارشد گرایش دوره خود را در مقطع ارشد ادامه دهید.
گرایش بازیگری:
هدف از این رشته انتقال بدون نقص و کامل پیام نویسنده به تماشاگران توسط بازیگر است. بازیگر حرفه ای کسی است که با اعتماد به نفس بالا روی صحنه حاضر شود و چنان در نقش خود غوطه ور شود و انس بگیرد تا مخاطب را به خود مجذوب کند و نتیجه کار جذاب و دیدنی شود. بازیگر باید بتواند نقشی را که به او محول شده را به بهترین شکل اجرا کند و با درک کامل نقش حس خود را با تماشاگر اشتراک بگذارد تا او بتواند پیام را به خوبی درک کند. بازیگر باید تکنیک های بازیگری را به خوبی فرا بگیرد و در این رشته پیشرفت کند. در این مسیر تمرین کردن روی زبان بدن و بیان کلام بسیار حائز اهمیت است که دانشجویان به صورت تخصصی و آکادمیک در دانشگاه ها این موارد را فرا خواهند گرفت.
دروس تخصصی بازیگری:
شخصیتشناسی، سبکها و شیوههای اجرا، تربیت حس، تحلیل نمایشنامه، نمایش ایمائی، بازیگری رادیو و تلویزیون، دیدن و تحلیل نمایش، اجرای کارگاههای نمایشهای ایرانی، بازیگری سینما، ماسک و گریم، بدن، بیان، امکانات صحنه.
گرایش کارگردانی:
با ورود سینماتوگراف به ایران در زمان مظفرالدین شاه رد پای فیلمسازی نیز در این کشور دیده می شود. کارگردان اصلی ترین نقش را در تولید هر فیلمی دارد. وظایف کارگردان بسیار پیچیده و متعدد است. او وظیفه انتخاب بازیگر و متن، تحلیل متن، تمرین با بازیگر، تذکر نکات و دستورالعمل ها به عوامل و بازیگران و نظارت بر تمامی مراحل تولید فیلم را به عهده دارد. کارگردان علاوه بر بازیگر با سایر عوامل تولید مانند نویسنده، تهیه کننده و تدوین گر نیز تعامل و همکاری باید داشته باشد تا فیلمی حرفه ای تولید شود.
دروس تخصصی کارگردانی:
اصول کارگردانی نمایش تلویزیونی، کارگردانی، ترکیب در صحنه، تحلیل نمایشنامه، اجرای کارگاهی نمایشهای ایران، نمایش ایمائی، دیدن و تحلیل نمایش، امکانات صحنه، اصول کارگردانی نمایش رادیویی، موسیقی صحنه، دکور، موسیقی در نمایش، ماسک و گریم، سبکها و شیوههای اجرا، شیوههای نمایش در ایران.
گرایش ادبیات نمایشی:
این گرایش افرادی را تربیت می کند که در حوزه فرهنگ ایرانی متونی را به نگارش در بیاورند. افرادی که این رشته را انتخاب می کنند علاوه بر آشنایی با ادبیات فارسی باید قوه تخیل بالا و خلاقیت داشته باشند تا در خلق شخصیت های داستان و به تصویر کشیدن نقش بازیگران موفق باشد.
دروس تخصصی ادبیات نمایشی:
نمایشنامهنویسی رادیو و تلویزیون، آشنایی با متون فارسینمایشی، آشنایی با فیلمنامهنویسی، تاریخ ادبیات نمایشی، دیدن و تحلیل نمایش، اصول و فنون نمایشنامهنویسی، شخصیتشناسی، سبکهای ادبی جهان، داستاننویسی، نقد در نمایش
گرایش نمایش عروسکی:
علاقه به این گرایش ارتباط مستقیمی با رابطه عاطفی علاقه مندان این رشته با عروسک و کودک دارد. چرا که عمده کار نمایش عروسکی جذب مخاطب کودکان و نوجوان است که توسط عروسک های مختلف صورت می گیرد.
دروس تخصصی نمایش عروسکی:
کودک و نمایش، کارگاه نمایش عروسکی، بازیگری نمایش عروسکی، طراحی و نقاشی، دیدن و تحلیل نمایش عروسکی، فن بیان، آشنایی با ادبیات کودکان، نمایشنامهنویسی عروسکی، طراحی صحنه نمایش عروسکی، موسیقی در نمایش، موسیقی در نمایش عروسکی، شناخت مواد، کارگردانی نمایش عروسکی، تاریخ نمایش عروسکی، شیوههای نمایش در ایران، ماسک و گریم، آشنایی با فضاهای سنتی.
گرایش صحنه آرایی:
طراح صحنه کسی است که با کمترین امکانات و دستگاه های مکانیکی موجود در فضای نمایش تمام حسی که نمایش به آن نیاز دارد را ایجاد می کند. طراح صحنه باید بر شناخت رنگ ها اشراف کامل داشته باشد چرا که ترکیب رنگ بجا و صحیح فضای صحنه را برای مخاطب جذاب و دیدنی می کند. طراح لباس، گریمور و طراح نور مطابق نظر طراح صحنه فعالیت می کنند.
دروس تخصصی صحنه آرایی:
صوت، طراحی و نقاشی، آشنایی با صحنه سینمایی و تلویزیونی، نقشهکشی، طراحی صحنه نمایش عروسکی، شناخت مواد، آشنایی با فضاهای سنتی ایران، اجرای کارگاهی نمایشهای ایرانی، آشنایی با طراحی و دوخت لباس، کارگاه دکور و صحنهآرایی، تاریخ تحولات دکور، دیدن و تحلیل نمایش، امکانات صحنه، شیوههای نمایش در ایران، کارگاه رنگ، ماسک و گریم، پرسپکتیو در صحنه، تاریخ لباس در غرب و ایران، نور در صحنه.
دانشگاه های مطرح و برتر کشور در گرایش های رشته نمایش
دانشگاه هنر تهران، دانشگاه هنر سوره، دانشگاه هنر اصفهان و دانشگاه هنر اصفهان از جمله دانشگاه هایی هستند که به صورت تخصصی به تربیت دانشجویان گرایش های رشته نمایش می پردازند.
زمینه های شغلی و بازار کار در رشته نمایش
بازار کار گرایش های نمایش خوشبختانه رو به رشد و افزایش است. فارغ التحصیلان گرایش های نمایش علاوه بر فعالیت های آزاد می توانند در مکان های مختلفی همچون تئاتر های مختلف، صدا و سیما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی می توانند مشغول به کار شوند. با توجه به طرفداران زیادی که هر روزه به تعداد آنها افزوده می شود برای دیده شدن و مطرح شدن باید تلاش و ممارست بسیاری داشته باید تا هنر و ذوق شما روزی به بار بنشیند.